top of page
Şenel Atik

ÇİĞ BESLENME (RAW FOOD)

Popüler beslenme akımlarından biri olan Raw Food nedir? Bu beslenme tarzını kapsayan gıdalar nelerdir? Raw Food beslenme tarzını benimsemenin gereklilikleri nelerdir? Gibi soruları en ince ayrıntısına kadar siz değerli okuyucularım için irdeledim.

Son zamanlarda sık sık işittiğimiz “Raw Food” u günümüzün en popüler çiğ beslenme biçimlerinden biri olarak tanımlayabiliriz. Aslında beslenme biçimi demektense yaşam felsefesi demek daha uygun olur. İnsanlığın ilk evrelerine uzanan bu beslenme biçimi insanoğlunun; ateşi henüz bulmadığı zamanlarda hayatta kalabilmek adına yemek yeme alışkanlıklarına dönüş olarak kabul edilmektedir. Bu dönüşün nedeni olarak da bireylerin hastalıklardan korunmak, daha sağlıklı, daha dirençli olabilme amacı görülmektedir.


Raw food - Çiğ beslenmede tüketilen gıdalar; meyve, sebze, kuru baklagil ve yağlı tohumlardır. Ayrıca çay, kahve ve alkol tüketimi de kısıtlanmaktadır. Çay ve kahvenin yerini ise taze sıkılmış salatalık, maydanoz, elma ve tatlandırıcılardan oluşan renkli ve lezzetli içecekler almaktadır. Ayrıca pastorize olması gereken hayvansal süt ve süt ürünleri bu beslenme tarzını kapsamadığı için alternatif olarak badem sütü, hindistan cevizi sütü vb. tercih edilmektedir.

Çiğ beslenmenin en önemli özelliği ise ısıl veya kimyasal herhangi bir işlem görmemiş tamamen doğal ve çiğ olmasıdır. Ayrıca bu beslenme türünü benimseyenlere göre besinlerin pişirilerek ısıya maruz kalması ile enzimlerin öldürüldüğü düşünülmektedir. Ancak gıdalar 40-45 derece ısıda pişirilip, ısıtılabilmektedir. Pişirmeye alternatif olarak ise kurutma yöntemi öneriler arasında. Kurutma yöntemi çok eskilerden bugüne kullanılan mevsiminden sağlıklı gıda saklama yöntemlerinden biridir. Ancak bu yöntemi uygulamak için iklim şartları her zaman uygun olmayabiliyor. Tam da bu noktada dehidratör yani sebze meyve kurutma makineleri devreye girmektedir. İstenilen sebze meyve istenildiği zaman kurutulup tüketime hazır hale getirilebiliyor.


Raw food’un bir diğer tüketim şekli ise filizlendirilerek tüketilmesidir. Filizlendirme; kuru baklagil, yağlı tohum ve tahıl tohumlarında kullanılan bir yöntem olmakla beraber bu süreç bir ile beş gün arası değişkenlik göstermektedir. Ayrıca bu sürede, önerilen belirli saat aralıkları dikkate alınarak filizlendirilen besinin suyu yenilenmektedir.


Raw food mutfağında; tatlandırıcı olarak deniz tuzu, soya sosu, bal ve çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Fesleğen, zencefil, tarçın, nane, muskat gibi keskin koku ve tada sahip baharatlar raw food’un vazgeçilmezidir.


Raw food’un faydalarına değinilecek olunursa; ısıya maruz kalmadığı için besin değeri kayba uğramamaktadır. Dolayısı ile maksimum vitamin ve minerallerden fayda sağlanılmaktadır. Bol lifli gıdaları kapsayan bir beslenme olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili olduğu belirtilenler arasındadır. Tamamen katkısız ve doğal gıdaları tüketmeyi kabul eden bir beslenme alışkanlığı olduğu için birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Bilindiği üzere şekerli, katkı içeren gıda tüketiminden uzak durulması uzmanlarca çokça kez belirtilmektedir. Kalp-damar, tansiyon, diyabet, cilt gibi hastalıkların tedavi sürecinde de katkı içeren, şeker ve gereğinden fazla doymuş yağ içeren gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Bu bağlamda faydalı olduğu gözetilebilir.


Raw food’un zararlarına değinilecek olunursa; besinler pişirilmediği için et, süt, yumurta gibi özellikle hayvansal gıdalar tüketilmediği için vücut bunlardan yoksun kalmaktadır. Bu sürede her ne kadar alternatif gıdalar tüketilse de içeriğindeki vitamin ve mineraller yetersiz kalabilmektedir. Ayrıca raw food beslenme tarzının uzun vadede uygulanması uzmanlarca da önerilmemektedir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bireylerde kısa süreli, belki dönem dönem, detoks tadında uygulanması, uzmanlarca tavsiye edilen bilgiler arasındadır.


Raw food denilince akla ilk gelen, sebze ve meyveleri olduğu gibi basit bildiğimiz salata gibi tüketmek gelmektedir. Ancak düşünülenin tam tersi hatta oldukça lezzetli yemekler tatmak da mümkün. Hem kendiniz hazırlayabilir hem de tamamen bu beslenme tarzına uygun hizmet veren restaurantların lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz.

11 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page