top of page
Yazarın fotoğrafıBerna Biçer

MODA SEKTÖRÜNDE STAJYER OLMAK

Staj; sözlükte, herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi olarak tanımlanıyor. Her mesleki eğitimde olması gereken staj dönemi, tekstil ve moda alanında eğitim gören öğrenciler için de büyük önem taşıyor. Ama fark ediyorum ki öğrenciler staj bulma konusunda ya çekimser davranıyor ya da nereden başlayacaklarını bilemiyor. Bu yazımda stajlarla ilgili soruları, çevremden öğrendiklerim ve tecrübelerim doğrultusunda cevaplamaya çalışacağım.


Öncelikle stajlar neden bu kadar önemli? Tekstil ve moda çoğunlukla uygulamalı bir alan bu yüzden sürekli pratik yapmayı gerektiriyor, stajlar da okulda edinilen bilgiyi pratiğe dökmenizi sağlıyor. Böylelikle derslerde öğrendiklerinizi mesleki hayata nasıl uyarlayacağınızı görmüş oluyorsunuz. Stajlar, sektörü tanıyıp sizlerden ne beklendiğini anlamak ve hatta sizin sektörden neler beklediğinizi anlamanız için de harika bir yol oluyor. Ayrıca moda sektöründe çevre edinmek şüphesiz çok önemli, stajlar sayesinde yeni insanlar tanıyıp iş ağınızı genişletebilir ve kendinizi sektör profesyonellerine tanıtma fırsatı sağlayabilirsiniz. Bunun yanında yaptığınız stajlar sayesinde siz de nerede çalışmaktan keyif aldığınızı ya da almadığınızı anlamış oluyor ve mesleki hayatınızı buna göre daha kolaylıkla şekillendirebiliyorsunuz.

Nerelerde staj yapabilirsiniz ve ne kadar süre yapmalısınız? Tekstil ve moda tasarımı bölümünde okuyan öğrenciler tasarım ofislerinde, kurumsal firmalarda, dizi setlerinde, moda dergilerinde, üretim atölyelerinde; tasarım, kalıp, dikim, styling, editörlük, fotoğrafçılık ve moda yönetimi gibi daha pek çok konu üstüne staj yapabilir. Okulların belirli bir zorunlu staj süresi oluyor ama tekstil ve moda sektörü her zaman stajyerlere açık, yani zorunlu stajınızı yapsanız bile gönüllü stajlar da yapmanız mümkün. Gönüllü stajları da minimum bir ay yapmanız hem sizin öğrenme süreciniz açısından hem de stajın özgeçmişteki görünürlüğü açısından daha iyi olacaktır.


Peki staj yapılacak yeri bulma süreci nasıl işliyor? Öncelikle beğendiğiniz, tarzınıza uygun, ileride çalışmayı hayal ettiğiniz markaları, firmaları belirlemekle başlayın. Daha sonra bu firmaların web sitelerine girerek mail adreslerini bulun ve neden staj yapmak istediğinizi belirttiğiniz bir niyet mektubu ile başında özgeçmişinizin bulunduğu portfolyonuzu gönderin. Portfolyo denildiğinde bazılarının kulağına biraz korkutucu geliyor biliyorum ama sonuçta siz iş başvurusu değil staj başvurusu yapıyor olacaksınız. O döneme kadar yapmış olduğunuz en iyi çalışmalarınızı toparlayabilirsiniz. Önemli olan niyet mektubunda öğrenmeye ne kadar açık ve çalışkan olduğunuzu anlatmanız. Asıl mezuniyet sonrası işinize yarayacak olan portfolyonuz ve özgeçmişiniz bu stajlarla zenginleşiyor olacak. Yani ne kadar çok staj o kadar çok deneyim diyebiliriz. Başvurular için bir diğer seçenek de sosyal medya. Artık sosyal medya aracılığıyla da tasarımcılara ve firmalara ulaşmak mümkün. Zaten son zamanlarda birçok firma sosyal medya üstünden de ilanlar yayınlamaya başladı. Sevdiğiniz tasarımcıları ve firmaları sosyal medyadan takip edip bu ilanlara da başvuru yapabilirsiniz.


Okul hayatı ile başlayıp iş hayatı ile devam eden öğrenme sürecinde büyük bir öneme sahip olan stajlar, iş hayatını kısa bir sürede simüle eden; okulda öğrenilen bilgileri gerçek hayatta görme, isteklerinizi ve becerilerinizi keşfetme şansı veren harika bir dönemdir. Ayrıca kendinize olan güveninizi ve girişkenliğinizi göstermeniz için de güzel bir fırsat sunar. Teknolojinin bu kadar geliştiği ve iletişim kanallarının bu kadar arttığı bir dönemde “keşke şu tasarımcının yanında/şu firmada staj yapabilseydim” diye düşünmeyin, harekete geçin!

166 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

MODA VE SANAT

Comments


bottom of page