top of page
Yazarın fotoğrafıŞimal Özkan

KOSTÜMÜN SAHNESİ

Sahne sanatları, seyirciye sunulan görsel bir şölen gerektirir. Sahnede sergilenen performans seyirciyi zaten etkiler ama bunun yanında performans sanatçılarının kostümlerinin payı da fazlasıyla büyüktür. Görsel şölen yaratmak seyirciyi etkilemenin yollarından bir tanesidir. Bu sebeple sahnede sergilenecek gösterilerde kullanılacak olan kostüm seçimleri dikkatle yapılmalıdır. Kurgunun bütününü bozmadan seyirciye doğrudan aktarabilmek için dekor ve kostüm seçimlerinin de kurguyla uyumlu olması, kurgunun içinde sırıtmaması gerekmektedir. Beş yıl boyunca severek ve keyif alarak yaptığım dans tiyatrosunda sergilemiş olduğumuz gösteriler üzerinden kostümler ile ilgili yazımı size aktarmış olacağım.

Dans tiyatrosu, tiyatral olarak yazılmış konusu olan bir oyunu dansın çeşitli dallarından faydalanarak konudan sapmadan danslarla seyirciye aktaran bir gösteri türüdür. Sergilediğimiz oyunlarda kullanılan kostümlerde dikkat ettiğimiz bazı özellikler vardır. Bunlar; oyunun konusunun geçtiği döneme uygun mu, karakteri yansıtan bir kostüm mü, dansçıların hareketlerini kısıtlamayacak bir forma sahip mi, seyircinin dikkatini çekebilecek renklilikte ve canlılıkta mı, oyunun içeriğine uygun mu gibi sorularla kostüm arayışına

girilmektedir.

Sergilemiş olduğumuz AŞK, YEDİ KOCALI HÜRMÜZ, BİR BAVUL UMUT ve ANKARA gösterilerinde birbirinden farklı kostümler kullandık. “Yedi Kocalı Hürmüz” oyununda kullandığımız kostüm ile “Ankara” oyununda kullandığımız kostümlerin birbiri ile alakaları olması beklenemez. “Yedi Kocalı Hürmüz” 19.yy sonlarında geçen 6 kocaya sahip olan cilveli bir kadının, 7. koca ile evlenmesini konu alan bir oyundur. Başkarakter olan Hürmüz’ün giydiği kostümler diğer dansçılardan farklı ve daha öne çıkan bir kostüm olmalıdır. Bizler de sergilediğimiz oyunda buna dikkat ederek karakterleri olan kişilerin kostümlerini döneme ait benzer giysilerden seçtik. Taşlarla süslemeli, canlı renkte saten kumaşlar, tüllerle ve güpürlerle süslenmiş kostümler dönemin İstanbul’unda giyilen kıyafetlerdi. Sahnelerde dans eden kişilerin kıyafetleriyse dans türüne göre kullanılmaktaydı. Bazı sahnelerde yine başkarakterin kostümünü arkada bırakmayacak şekilde daha sade ama döneme uygun kıyafetler kullanırken, bazı sahnelerde ise rengârenk uçuş uçuş tüllerle kaplanmış kostümler tercih ettik.

“Ankara” oyunumuzda ise adından da anlaşılacağı gibi seyirciye Ankara’mızı anlattık. Ankara’yı baştan sona ele aldık diyebiliriz. Midas’tan tutun da Malazgirt Savaşına, Ankara’nın başkent oluşundan günümüze şehrimizi birçok şekilde anlattık. Buralarda da Midas sahnesinde daha canlı daha gerçek dışı kostümler kullanırken günümüz Ankara’sında insanların bir caddede nasıl göründüklerini ele alarak resmi kıyafet, forma, öğrenci, memur gibi karakterlerle kostümlerimizi kendi gardıroplarımızdan bulduk.

“AŞK” gösterimizde dillere destan olan Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin gibi âşıkların aşkından bahsettik. Karakterlerimizin kostümleri onlarla beraber dans eden dansçıların kostümlerine göre daha göz alıcı olarak seçildi.

“Bir Bavul Umut” gösterisinde 1960’larda gerçekleşen, Türklerin akın akın Almanya’ya göçünden bahsettik. Burada dönem kıyafetleri ve daha çok yöresel köy kıyafetleri olarak nitelendirdiğimiz kostümler kullandık. Almanya’dan geri gelenlerin kostümlerindeki değişimi de seyirciye yansıtmak istedik. Kıyafetler renksiz haldeyken canlı renkte hırkalar, eşarplar, Almanya’dan getirilen eşyalar ile bu değişimi seyirciye yansıttık.

Kostüm dendiğinde akla ilk uçuk kaçıklık gelse de işin içine konu girince işler biraz daha farklı ilerlemekte. Sahneye ve konuya göre birbiriyle uyum içinde ve karakterlerin kostümleri taşıyabildiği sahne kostümleri seyirciyi konudan kopartmamak için gerçeklik hissi veren giysiler olmalıdır. Bu şekilde aslında kostümler oyunda, oyunun sınırını belirleyen somut çizgi görevini görmektedir de diyebiliriz. Seyirciye görsel şölen yaşatmak ve oyunun içinde tutarak duygusal haz vermek için sadece oyunun ve konunun değil kostümlerin de bütün olarak birbirini tamamlaması gerekmektedir. Ustaca seçilmiş kostümler dans tiyatrosunun bütünleyici bir parçasıdır.

107 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

MODA VE SANAT

Comments


bottom of page