top of page
Yazarın fotoğrafıNilüfer Tamer

FIRIN MAKARNA

Bu yazımda sizlere uzun yıllardır sofralarımıza lezzet katan yemeklerden birisi olan fırın makarna tarifi ile sesleniyorum. Geleneksel tariflerden daha hafif ve pratik bir yaklaşımla, beşamel sos kullanmadan, kaçamağımızı leziz bir şölene dönüştürmenin adımlarını paylaşıyor olacağım.


Makarna, birbirinden lezzetli sayısız çeşidi ile, tüm dünya mutfaklarında, yıllardır en çok tercih edilen ürünlerden birisidir. Damak zevklerimiz her ne kadar birbirimizden farklı olsa da, hepimizin gönlüne seslenen içeriğe sahip bir tabak makarna mutlaka vardır. Pratik bir yemek istediğimizde, doyurucu ve lezzetli olması ilk tercihlerimiz oluyor genellikle. Bu tarifim ise, tüm isteklerimizi karşılayan, klasik olma unvanını hak eden, muhteşem bir tat karnavalı.



Fırın makarna, genelde tüm reçetelerde beşamel sos ile yapılıyor. İşte damak zevkleri derken, burada benim tercihim beşamel sos kullanmamaktan yana. Her ne kadar tadını sevsem de, birkaç kaşıktan sonra yediğim yemek ne olursa olsun, ağır gelmeye başlıyor. Tam da bu nedenle, daha hafif olan versiyonuyla, beşamel sossuz fırın makarna tarifimi sizlere sunuyorum.


Burada kullanacağımız makarna, marketlerde “fırın makarna” adıyla bulabileceğiniz, içi boş bir silindir şeklinde olan, kalın spagetti çeşidi. Hazırlayacağımız sosun, makarna içindeki boşluklara dolması ile lezzet bütünlüğü sağlayacağız. Sonuçta tadı, peynirli su böreğini andıracak ki, bir dilim böreğe hayır diyebilecek çok az kişi bulunur herhalde. Öyleyse malzemelerimizi sıralayalım.


Fırın Makarna



Bölüm 1: Malzemeleriniz:

  •  1 paket fırın makarna

  •  1 adet yufka

  •  400gr beyaz peynir (rendelenmiş)

  •  300gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

  •  3 yumurta

  •  15 dal maydanoz (kıyılmış)

  •  2-3 dal dereotu (kıyılmış)

  •  2 su bardağı süt

  •  6 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)

  •  4 yemek kaşığı zeytinyağı

  •  1 çay kaşığı tuz

  •  Üzeri için susam ve/veya çörek otu

Bölüm 2: Hazırlama Aşamalarınız:


  1. Önce makarnalarımızı, 1 tatlı kaşığı tuz eklediğimiz bol suda çok az haşlıyoruz. Makarnalar fırında pişmeye devam edeceği için, bu aşamada sadece yumuşayana kadar, yaklaşık 10 dakika haşlamamız yeter.

  2. Bu sırada, bir geniş kapta, yumurtalarımızı hafif karıştırıyoruz. Üzerine süt, tereyağı, zeytinyağı, beyaz ve kaşar peynir, maydanoz ve dereotunu ekleyip, iç harcımızı oluşturuyoruz. Arzu ettiğimiz ölçüde tuz ekleyebiliriz. En son da haşlanan makarnalarımızı bu karışıma ekleyip, iyice harmanlıyoruz ki, iç harcımız makarnanın içini doldursun.



3. Fırın kabımızı (ben klasik bir kek kabı kullandım) tereyağı ile bolca yağlayarak, susam ve çörek otlarını serpiştiriyoruz. Sonra da yufkamızı, dikkatlice fırın kabımıza yayıyoruz. Yufkamızın kenarları, kabımızdan biraz dışarı sarksın ki, bu kısımları harcın üzerini kapatmak için kullanabilelim. Hazırladığımız iç harcımızı, yufkaya zarar vermeyecek şekilde yavaşça, fırın kabımıza döküyoruz. Üzerinden hafifçe baskı uygulayarak makarnaların yerleşmesine yardım edebiliriz. Yufkanın kenarlarını, harcın üzerine kapatarak yerleştiriyoruz. En son olarak da, yufkamızın üzerine hafifçe sıvı yağ sürebiliriz.



4. Makarnamızı, önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, iyice kızarana kadar (yaklaşık 25 dakika) pişiriyoruz. Pişen makarnamızı biraz dinlendirdikten sonra, ters çevirerek, sunum tabağımıza alıyoruz ve dilimleyerek servis ediyoruz.



Deneyen herkese şimdiden afiyetler diliyorum. Tarif ile ilgili sorularınız olursa, yorumlara bırakabilirsiniz. Tarifi uygulayan veya kendine göre değişikler ile geliştiren okuyucularımız, yorumlarınızı merakla bekliyorum. Lezzet dolu günler…

549 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page