top of page

FÜTÜRİZM VE BLOCKCHAIN

''Fütürizm 20. yüzyılın başlarında bir sanat akımı olarak başlamıştır. İtalya da başlayan bu akımı “gelecekçilik” olarak nitelendirmemiz doğru olur. Hıza ve enerjiye bağlı olarak gelecekçi bir düşünce yapısıyla hareket etmektir. Zamanın ötesinde olmak günümüz dünyasının kaçınılmaz gerçeği. Hal böyle olunca, bende olaylara ve konulara fütürist bir pencereden bakmanın gerekliliğini fark ettim. Fütürizmin başlıca konularından biri gelişen teknoloji, yazımda da sizlere bu teknolojinin bir ayağı olan blockchainin ne olduğundan bahsedeceğiz''


Blockchain nedir ?

Blockchain merkezi bir sisteme bağlı olmayan,hacklenmesi, değiştirilmesi veya kopyalanması mümkün olmayan ''kayıtlı bilgi sistemidir.'' Blockchain de veriler nasıl kaydediliyor da hacklenmiyor ? Blockchain de işlemler değişmez kriptografik imza türü ile hash adı verilen deftere kaydedilir. Her bir block zinciri birbirine eklenerek ilerleme gerçekleşir. Böylelikle bu block zincirini bozmak isteyen kişi zincirin tüm bloklarını bozmak zorunda kalır. Merkeziyetçi sistemde herhangi bir istenmeyen durumda bütün veri gidebilir. İşte bunu yıkmak isteyen blockchain teknolojisinde o veriden bir tane değil yüzlerce, milyonlarlaca olduğu varsayılarak hacklenmesi ve ortadan kaldırılması güç bir sistem oluşturulmuştur.


Blockchain’in bu denli gündemde olmasının ana sebebi “güven”. Blockchain sisteminin bunu sağladığı söyleniyor çünkü blockchain dışındaki bir çok veri tabanında girişleri değiştirebilecek sorumlu biri olur. Halbuki blockchain de böyle bir kişi yoktur. Onu kullanan insanlar tarafından yönetilir. Yukarıda bahsettigim gibi blockchain hacklenemeyeceği, taklit edilemeyeceği için bahsettiğimiz güveni oluşturup günümümüzde hızlıca yayılmaya başlamıştır. Merkeziyetçi sistemde olabilecek herhangi bir usulsüzlüğün önüne geçmek için blockchain üzerinden gerçekleşen sözleşmeler ile onaylanan bilgisayar kodları oluşturulmuştur.


Blockchain nerelerde kullanılmaya başlandı ?

Günümüzde küresel şirketler blockchaine yatırım yapıyor. Bu alanı oldukça araştırmalıyız. Büyük şirketlerin buraya yönelimi dünyayı da aslında ister istemez buraya doğru şekillendirecek. Aktif olarak kripto para birimleri çalışmak için merkezi olmayan ve herhangi tek bir kişi tarafından yönetilmeyen blok zincirini kullanıyor. Ancak ileride finans, sağlık, ulaşım, spor ve daha birçok alanın temelini oluşturacak bir sistem. Ayrıca blockchain verilerin saklandığı bulutları daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor. Sadece özel şirketler değil devletlerin de birçok hizmet alanında blockchain´e geçmesi konuşulan bir konu.


Gelişen dünya düzeninde blockchain teknolojisi yerini almaya başladı. Bir çağın bitip bir çağın başlamasını çok uzaklarda aramaya gerek yok. Bu değişime katılmaya yazılarımı okuyarak başlayabilirsiniz. Yazılarım da herhangi bir tavsiye değil var olan somut veriler üzerinden hem hukuki bir bakış açısı ile bakacağımız hem de bilgilenerek ilerleyeceğimiz konulara değineceğim. Geleceğin ve teknolojinin gerisinde değil onunla beraber ilerleyeceğimiz yazılarımda görüşmek üzere.

68 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page