top of page
Yazarın fotoğrafıDergi Ekibi

13. KARABURUN KÖSEDERE ÜZÜM ŞENLİĞİ

Karaburun'un taşlı sokaklarında üzüme doyacağınız Kösedere'de düzenlenen ve her bir anısını hissetmenizi sağlayacağını düşündüğümüz 13. Karaburun Kösedere Üzüm Şenliği'ni kaleme aldık. Birbirinden renkli görüntülerle, büyük bir çoşkuyla ve binlerce kişiyle hareketli bir şekilde geçen festivale gelin hep beraber bakalım...

21 Ağustos 2022 Pazar günü filmlere ve dizilere set olmuş Kösedere Köyü'nde idik. Dergi ekibimiz ile birlikte festival öncesinde keşif amaçlı gittiğimiz Kösedere Köyü'nde ilk olarak Rüzgar Kafe'de bir kahvaltı yaptık. Son dönemlerde meşhurlaşmış "Serpme Köy Kahvaltısı" kavramının dışında bir köy kahvaltısı deneyimi yaşadık. Tamamen doğal, organik ve elde ne varsa o şekilde gelen kahvaltıyı da sizlerle paylaşmak isteriz. Biliyorsunuz ki Karaburun'un kıl keçisi de kıl keçisinden sağılan süt ile yapılan keçi peyniri de oldukça meşhur. Rüzgar Kafe sahibi Süleyman Bey'den öncelikle güzel bir menemen istedik. Bahçeden toplanan soğan, biber, domates ve köy yumurtasıyla hazırlanan menemenimize köy zeytini, ve keçi peyniri eşlik etti. Daha henüz "Ne kadar da büyük?" demediğimiz ama lezzeti enfes olan acur, salatalık ve domates üçlüsü de masamızda yerini aldı. Süleyman Bey'in eşi Gül Hanım'ın yaptığı patlıcanlı çi börekler de sıcak sıcak yenildi. Bu sırada hazırlıklar tamamlandı ve festivalin açılışına geçildi.



Kaynak: Karaburun Belediyesi


Öncelikle etkinliğin ev sahibi Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmalarını yaparak açılışı gerçekleştirdiler. Bir an da "Ege'nin Efeleri" sahneye çıktı ve herkesin telefonlarına sarılıp bu anı çektiği görüntüler oluştu. Tabii bir de arada küçük bir efe de vardı. Karaburunluların "Sarı Efe" olarak adlandırdığı o minik efe de zeybek oynayan abilerine eşlik ederek zeybek oyununun daha da anlamlı olduğunu ve Karaburun'da küçüklükten başlayan oyun geleneğini bizlere yansıttı.


Kaynak: Karaburun Belediyesi

İlginçtir ki genç kızların alnında işleme pullar gördük. Merak edip bu sanatın kaynağını araştırmaya gittiğimiz de ise Kösedere Köyü'nün yerlilerinden Şerife Teyze ve gerçekleştirdiği sanat olan "Yüz Yazma" ile tanıştık. Şerife Teyze'yi gözümüz bir yerden ısırdı ve sonunda onunda cümleleriyle bir filmde oynadığını hatırladık. "Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülü" sahibi Şerife Zorlu'nun uzun yıllardır gelinlere yaptığı yüz yazması şenlikte de oldukça ilgi duyulan bir aktivite oldu diyebiliriz.

Kaynak: Karaburun Belediyesi

Kurulan sahnede moderatör Bilge Keykubat tarafından yerel üreticilerle "Sürdürülebilir Bağcılık" üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Yerel üreticinin yerele bu kadar değer vermesi ve bunu yaşatması için desteğe ihtiyacı olduğu yönündeki cümleler Karaburun'un kuruluşundan sonra ilk kadın belediye başkanı seçilen İlkay Girgin Erdoğan'ın verdiği desteklerle devam etti. Her köyün, her festivalin veya her şenliğin bir maskotu olduğunu sizler de bilirsiniz ki Kösedere'de bu aktivite yereli yansıtan bir eşek ile gerçekleştirildi. Tarladan toplanan domates, salatalık; bağlardan toplanan üzüm; sıcak sıcak anında siz sipariş verdiğiniz de hazırlanan gözlemeler; doğal taşlarla yapılan kolye ve takılar; el emeği göz nuru seramik tabak ve tepsiler de yine gezdiğimiz stantlarda gözümüze çarptı.


Kaynak: Karaburun Belediyesi

Gezdiğimiz sırada bir anda gözümüz tastarlı, çizmeli bir amcaya çarptı. Bakıldığında 200 yıllık bir taş üzerine konulmuş çuvalı çizmeleriyle ezdiğini gördük ve merakla o yöne doğru ilerledik. Marketlerde gördüğümüz üzüm pekmezinin dışında bir pekmezdi bu. Alın terinin oldukça fazla hissedildiği bir andı bizim için. Çuvaldaki üzümün suyunun aktığı kazan sonrasında ocağa alınıyor ve "ak toprak" ile karıştırılarak kaynatılıyor. Sonunda da marketlerden uzak, toprak ve üzüm kokan bir pekmez elde ediliyor.


İlginç ki bu sahnede ilgimizi çeken "Sarı Efe", "Şerife Teyze" ve "Pekmez Yapımı" dışında iki farklı olay daha var. Birincisi sahnede yer alan Üzüm Güzelleri. Birbirinden güzel ve hayata neşeyle bakan genç kızların yarıştığı bir etkinlik. Kösedere Üzüm Şenliği'nin Üzüm Güzelleri seçiliyor bu etkinlikte. Sonrasında da sahneyi bağlardan toplanan üzümler aldı. Onlarda Üzüm Güzelleri gibi Karaburun kokan, emek kokan ve birbirinden tatlı ve güzel üzümler. Yereli destekleyen ve motive eden bu etkinlikte festivalin önemli etkinliklerinden birisi haline gelmiş.

Kaynak: Karaburun Belediyesi

Kaynak: Karaburun Belediyesi

İşte böyle bir etkinliğin içerisinde olmaktan büyük keyif duyduk ve bir sonraki yıl içinde planlamalarımızı yine Karaburun'un taşlı sokaklarında üzüme doyacağımız Kösedere Köyü'ne yönelik yapıyoruz. Umarız sizler de okurken bu festivalin içerisinde olduğunuzu hayal edip en ince ayrıntısına kadar yereli, lezzetleri, kültürü ve atmosferi hissetmişsinizdir.


Gizli cennette her zaman bu lezzetleri görebileceğiniz noktalar var. Bizler size şiddetle Karaburun'a, köylerine gitmenizi öneriyoruz.

10 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


bottom of page